Friday, December 31, 2010

PENUTUP TIRAI 2010

- Yang Terhangat, Terhangit & Terbangkit -

Tinggal beberapa jam saja lagi tahun 2010 akan melabuhkan tirainya. Dan tahun 2011 bakal mengisi ruang hidup harian kita. Aku konfem tiap kali nak masuk tahun baru, perkara yang terlintas kat fikiran kita ialah mengenai usia, masa yang telah berlalu dan masa akan datang. Yang single terfikirkan bila nak kawen, yang dah kawen terfikirkan tambah jumlah ahli keluarga dan yang sememangnya dah bertambah ahli keluarga akan terfikirkan hal keluarga yang semakin membesar. Urm,aku x nak berceloteh panjang sebab aku penat nak nak menaip, dan korang pun penat nak membaca.


YANG TERHANGAT!!!!!

  1. Pasukan bola sepak Malaysia berjaya menjuarai Piala Suzuki AAF . 1 pencapaian yang membanggakan lebih-lebih lagi rakyat Malaysia telah lama menunggu saat ini setelah 14tahun penantian negara Malaysia membawa pulang piala kebanggaan semua. Secara tak langsung memartabatkan arena sukan bola sepak dan merancakkan lagi korum perbincangan masa depan bola sepak kita..
Aku bukanlah pandai sangat nak menghuraikan tentang sukan ni, lebih-lebih lagi aku ni jenis x berapa terer bersukan. Takat sikit-sikit tu boleh la. Dan setelah aku cuba mencari apa yang menarik tuk aku share dengan korang semua, tetiba aku baru dapat idea untuk meng'upload' video highlight final Malaysia vs Indonesia.



Malaysia Boleh!!!

Secebis semangat yang membara untuk kalian semua... ~mari nyanyi beramai-ramai....

Inilah Barisan Kita

Inilah barisan kita,
Yang ikhlas berjuang.
Siap sedia berkorban,
Untuk ibu pertiwi!

Sebelum kita berjaya,

Jangan harap kami pulang!

Inilah sumpah pendekar kita,

Menuju medan bakti!

Andai kata kami gugur semua,

Taburlah bunga di atas pusara.

Kami mohon doa,

Malaysia berjaya!

Semboyan telah berbunyi,

Menuju medan bakti!

* sumber dari Beautiful Nara (terima kasih Abg Nara ) *

Harian Metro hari ini memaparkan wira bola sepak kita di kerumun oleh bukan setakat ratusan orang malahan ribuan peminat yang seawal lagi telah menunggu mereka di KLIA.

BANGGA...ketua pasukan bola sepak negara,  Mohd Shafiq Rahim menjulang trofi Piala AFF  di hadapan ribuan penyokong bola sepak negara  di KLIA, semalam.

Piala Suzuki AAF di julang oleh Kapten Pasukan Mohd Shafiq Rahim.

*sumber dari Harian Metro *

Pada pandangan peribadi aku, ternyata congakan dari jurulatih skuad kebangsaan kita, K Rajagopal amat tepat. Setiap rencana berjaya di atur oleh anak didikan beliau. Semangat yang jitu tidak pernah pudar walau apapun halangan yang mendatang. Go go caiyo' Malaysia!!!!!

========================================================

TERHANGIT!!!!!


Dan yang pasti, hadiah yang bermakna buat seluruh rakyat Malaysia apabila PM kita, Datuk Seri Najib mengumumkan bahawa hari ni 30/12/10 adalah cuti umum. Huuu,best2x... dan paling x best skali bile aku terpaksa bekerja pada hari semua sedang bersuka ria bercuti. Isk2x... ~sungguh pilu!!! @_@ . Ni yang paling terhangit! Orang cuti, aku duk lagi asyik keje je.. ~ adoi!!!!



bosannye!!!!

Yang pasti, kalau dah bosan, macam2 gelagat yang dapat kita lihat di sekitar.


aku x taw la ada antara korang yang punya byk idea sampai mencurah2 cmtu sekali. Ish2x.. hebat!

Yang paling kreatif....
.
.
.
.
.
.
.
.
.


perhatikan ya....


dea ni memag kreatif.Aku x tau la kebosanan dea ni dah sampai tahap ke berapa...


hehehehehe... macam-macam daaaa...



aku no comment! ~sungguh kreatif beb!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

link ke http://mynameisideal.blogspot.com



sungguh bosan bila dah terlalu bosan~ huh!


========================================================


TERBANGKIT!!!!

Pernahkah kita terfikir, buat apa membazir wang yang begitu banyak semata-mata kononnya mahu menyambut tahun baru???? Cukup la kalau hanya ucapan dan barangkali hanya ingatan kepada semua bahawa tiap kali tahun barganti tahun, tak perlu terlalu bersuka ria kerana kalau di fikirkan semula, usia kita semakin meningkat,bermakna kita semakin hampir kepada kematian. Belum tentu tahun depan kita masih bernafas. Dan kalau ya, Alhamdulillah. Kalau kita tidak lagi bernafas padahal banyak amalan yang belum di usaikan, berbaloikah pelaburan wang yang banyak semata-mata mahu menyambut tahun baru berbanding jika kita perbanyakkan amalan seharian.???? Ini hanya sekadar renungan kerana kita akan di bangkitkan di satu masa.

Aku juga insan biasa yang kadangkala alpa dan mudah lupa. Kadang aku juga terikut-ikut, tapi cepat sedarkan diri supaya bangkit semula dari terus alpa. Ini hanya sekadar renugan kepada korang termasuk aku ni yang selalu sahaja perlu di ingatkan. Aku hanya mahu berkongsi bersama kalian. Sememangnya yang buruk itu datangnya dari aku sendiri, tapi yang baik itu semua datangnya dari ALLAH S.W.T.


Dahulu aku juga pernah melakukan kesilapan. Ampunkan dosa ku Ya Allah!


ALLAH MAHA BERKUASA!!!!!


_ E.N.D _


Tuesday, December 28, 2010

PONTIAN, JOHOR

Makan Angin ~ Free Of Charge

Batu Tugu di Pintu Masuk Tanjung Piai


aku pun x lepaskan peluang amek kesempatan bergambar kat depan ni.


Isi masa cuti lepas 25/12/2010, jejalan makn angin sampai perot masuk angin kat Tanjung Piai, Pontian. Dah lama sebenarnya aku nak pegi kat tpt ni di mana ia di kenali sebagai Penghujung Asia Tenggara. Even aku ni nama je duduk Johor, tapi tpt yang paling dekat tu la aku x sempat nk pergi. Secara ringkas yang dapat aku kongsikan mengenai Tanjung Piai ni lepas aku meng'Google' sebentar tadi....

- Sejarah Tanjung Piai -

Sebelum menjadi taman Negara, ia adalah sebahagian daripada Hutan Simpan Bakau Sg Pulai di bawah Jabatan Perhutanan PM. Johor National Parks Corporations ditubuhkan di bawah Akta JNPC 1989 untuk menguruskan taman-taman Negara di Johor. Tanjung Piai telah diluluskan oleh Kerajaan Negeri Johor sebagai Taman Negara Johor pada tahun 1997. Kajiselidik ekologi telah dijalankan oleh Wetlands International-Malaysia pada tahun 2001. Pada tahun 2002, taman ini telah dibuka kepada orang ramai. Taman ini telah diisytiharkan tapak Ramsar pada 31 Januari 2003. Akhirnya, ia telah digazetkan sebagai Taman Negara Johor pada 26 Februari 2004.


Di hadapan papan tanda RAMSAR


Selai

- Peta Tanjung Piai -

*sumber rujukan : Johor National Park Corporation (JNPC) *

SEKADAR RENUNGAN :

- Sikap cintakan alam sekitar harus dan mesti ada serta wajar di pupuk dalam diri setiap orang kerana alam sekitar adalam sumber yang amat bernilai dari ALLAH dan kita sebagai Khalifah di muka bumi ni seharusnya memegang amanah itu dengan menjaga alam ini sebaiknya. -


JOM JALAN!!!


Dah bayar untuk tiket,jom ikut tapak kaki tu ~eh,tapak kaki sape tertinggal????

Posing lagi????? ~ aku suke bergambar!

Ups! Sebentar ya, ada pesanan ~


sila ikut peraturan di atas dan di bawah ini ye. Good Girl,, (:


Dan pesanan terakhir: ANDA orang yang baik jika buat apa yang di suruh jangan buat : Tahniah!

Fuh, selepas hampir 15minit berjalan, stop jap...

.

.

.

.

.

.

.

hehehehe...sebenarnya nak cover penat. ~ish2x...


wah, putra di tengah jalan. siap posing rilex je....feewweet! cik abg, jom sambung jalan!


wahh!!!! akhirnya, setelah penat lelah berjalan, aku sampai gak kat penghujung Asia Tenggara. Lihat la dunia!! ~excited ni,,,


wait ha, amek gambar dulu hilangkan lenguh kaki ni. ehem,ehem...cover cket muke penat tu.


aku berjaya takluk dunia! ~er,globe je.. hehehe...tapi i'm sorry, sebab aku nk take a pic seperti aku sedang memegang globe tu, tapi x jadi sebab yang tukang amek gambar dah penat nk catch picture aku je dari tadi...

kalau ada yang boleh bagitau aku, ayat di belakang tu adalah cogan kata dari siapa? ayat : veni, vidi, vici. aku bagi kata kunci ae, beliau merupakan salah seorang penjajah pada zaman dahulu. cepat, hadiah yang akan korang dapat amat bernilai iaitu, ~ PENGETAHUAN! hadiah sangat bernilai.

Ok, setelah hampir setengah jam aku duduk di penghujung Asia Tenggara tu,aku berasa amat puas hati. Dapat tengok sendiri keadaan sebenar. And last, aku nak blex dan menikmati pula ikan bakar. Unfortunately, aku x jumpa lagsung gerai ikan bakar, sungguh kecewa. Last-last makan je la kat bandar Pontian tu. Sedap juga.... C ya next entry with new story!



_ END _


Saturday, December 11, 2010

BUNDLE

Bundle.. Bundle..

Assalamualaikum...

Pegi bundle lagi? Ish..ish.. Masuk ni dah kali ke-2 tuk bulan ni aku pegi layan bundle. Aku dah pasang niat di hati memang nk pegi bundle lepas abez keje. Penat pun penat la, janji aku pueh hati. Huh! Sabtu minggu ni kena keje dowk! Busannye..!!! tapi lepas pegi bundle, lega sangat. Hilang semua kepenatan. So, aku akan upload some pictures for sharing with all of u. So, total belanja aku beli baju bundle kali ni cuma RM35 hengget je. Hasil yang aku dapat...


RM5

T-Shirt lengan panjang. Ceh, baju ni blom di pakai. So, bile aku try test, ia akan menjadi seperti ini.......
.
.
.
.
.
.
.
.
.


taraaaaaa!!! (err,abaikan je muke empunya diri tu. haitcheh!muke penat)


Ada lagi ni.... Baju kat bawah ni plak cume RM10 je..

RM10

Dan selepas di make over jap....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
V



Beginilah baju tadi bila dah terpakai kat badan...(model x iktiraf.heheh..)

Next pic plak, baju ni cume berharga RM15 je.. Mana yang pada mata aku nampak cantik,aku sauk je.



Cop Mohor baju bundle~

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
V
V

Selepas ~


Sebelum ~

Dan seluar ni aku dapat beli dengan harga RM8. Tapi akak empunya kedai tu bagi diskaun cket, so, aku dapat dengan harga RM5. ~Wah,akak yang sungguh baek hati!

And last but not least... Urm,actually baju ni aku bile kat kedai bundle yang sama,tapi waktu dan hari yang berlainan, tapi x pela aku upload sekali jalan.

Cop Mohor lagi~



skirt RM5

Bila di gabungkan menjadi seperti ini.
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


Urm, tu la antara koleksi baju bundle yang sempat aku upload setakat ni. Apa pon, aku memang dalam usaha untuk budget kewangan aku every month sebab aku ada hal yang perlu aku selesaikan melibatkan penggunaan $$$$$. Ni la antara usaha aku. Beli baju apa yang termampu but still looks pretty and sempoi derrr. Ceh, perasan aku ni!!

~ BUNDLE is my choice!!

-END-

Wednesday, December 8, 2010

-BEST FRIEND-

Arigato'!!!!!

In my memory dude!!! ~ Teem dan Ila


Ila dan Teem. Aku mengenali diorang ni masa kitorang baru sama-sama masuk kolej. Hehe.... sampai sekarang aku masih lagi simpan lagu Best Friend by Kiroro. Lagu penuh bermakna n sangat bermakna.. So, Teem sekarang keje kat KL lepas abez blaja. Ila plak dah selamat melayari bahtera perkahwinan. N now, she's pregnant. Wow, great. Aku x sabo nk tgok anak Ila. confem comel n stylo cam Ila.

Round-round kat Pontian,makan durian malam-malam,,, hehehehe....


Ila wat gaya apa pun, she's still stylo..



Pipi sape paling gebu????




Best Friend by Kiroro

Mou daijoubu shinpai nai to nakisou na watashi no soba de
itsumo kawaranai egao de sasayaite kureta
mada mada mada yareru yo datte itsu demo kagayaiteru
toki ni wa isogisugite miushinau koto mo aru yo shikatanai
zutto mimamotte iru karatte egao de
itsumo no you ni dakishimeta
anata no egao ni nando tasukerareta darou
arigatou arigatou Best Friend
.
Konna ni takusan no shiawase kanjiru toki wa shunkan de
koko ni iru subete no nakama kara saikou no purezento
mada mada mada yareru yo datte itsu demo minna soba ni iru
kitto ima koko de yari togerareru koto sonna koto mo chikara nikawaru
zutto mimamotte iru karatte egao de
itsumo no you ni dakishimeta
minna no egao ni nando tasukerareta darou
arigatou arigatou Best Friend

Toki ni wa isogisugite miushinau koto mo aru yo shikatanai
zutto mimamotte iru karatte egao de
itsumo no you ni dakishimeta
anata no egao ni nando tasukerareta darou
arigatou arigatou Best Friend

Zutto zutto zutto Best Friend

==============================================


Aku amat suke lagu. Honestly, dulu masa aku perlukan seseorang untuk minta tolong dan luahkan perasaan, Ila tempat aku luahkan. Bila masing-masing dah menginjak ke alam dewasa bawa haluan sendiri. Tanpa aku sedari mungkin kata-kata dan perbuatan aku wat Ila kecil hati. Aku minta maaf. Teem pula, seorang sahabat yang selalu happy.

Sebenarnya, aku seperti hilang ayat tuk menulis kali ni. Sebelum ni idea tuk wat entry pasal Ila n Teem mencurah-curah, tapi bila aku stat nk buat, semua dah tersekat. Tapi takpela, yang penting, apa yang aku nak sampaikan ialah aku teringat masa study dulu. Teem dan Ila. 2 sahabat yang sempoi. Guys, aku stil lagi simpan lagu ni n hafal liriknya. Nway, di kesempatan ni, aku nk minta maaf kalo aku ada wat salah kat u all tanpa aku sedari and wish ALLAH bless u guys!!

~ Teem dan Ila~


Tuesday, December 7, 2010

HADIAH DARI HATI 02

Dalam Diam-diam

Untuk entry yang ringkas kali ni, ia lebih kepada peng'upload'an video dan lirik sebab lagu ini menceritakan sesuatu dari pemberi. Aku amat hargainya.



***********************************************************

Just A Dream by Nelly


I was thinking about her

Thinking bout me

Thinkin bout us (us)

What we gunna be?

Open my eyes, (Yeah)

it was only just a dream...


So I drive on back (uh)

down that road (road)

Will she come back? (Uh)

No one knows

I realize (Yeah)

It was only just a dream.


I was at the top and now its like I'm in the basement

Number 1 spot, Now she find her a replacement

I swear now I can't take it

Knowing somebody's got my baby


Now you ain't around, baby I can't think

I shoulda put it down, shoulda got that ring

Cuz I can still feel it in the air

See her pretty face, run my fingers through her hair


My love of my life, My shawty, my wife

She left me, Im tied.

Cuz I knew that it just ain't right


I was thinking about her

Thinking bout me

Thinkin bout us (us)

What we gunna be?

Open my eyes, (Yeah)

it was only just a dream...


So I drive on back (Uh)

Down that road (Yeah)

Will she come back? (back)

No one knows

I realize (Yeah)

It was only just a dream.


When I be ridin' man I swear I see your face at every turn

Trying to get my usher on but I can let it burn

And I just hope she know that she the only one I yearn for

No more will I miss her, when will I learn?


Didn't give her all my love

I guess now I got my payback

Now im in the club thinking all about my baby

HEY, she was so easy to love

But wait, I guess that love wasn't enough

I'm going through it everytime that I'm alone

And now I'm wishin' wishin' she'd pick up the phone

But she made a decision that she wanted to move on

Cause I was wrong.


I was thinking about her

Thinking bout me

Thinkin bout us (us)

What we gunna be?

Open my eyes, (Yeah)

it was only just a dream...


So I drive on back (Uh)

Down that road (road)

Will she come back? (back)

No one knows

I realize (Yeah)

It was only just a dream...


If you ever loved somebody put your hands up

If you ever loved somebody put your hands up

Now they're gone and you wish you could give them everything

X2


I was thinking about her

Thinking bout me

Thinkin bout us (us)

What we gunna be?

Open my eyes, (Yeah)

it was only just a dream...


So I drive on back (Uh)

Down that road (road)

Will she come back? (back)

No one knows

I realize (Yeah)

It was only just a dream...

X2

*******************************************************

- END -


HADIAH DARI HATI

Dalam Diam-Diam

Hari yang menggembirakan aku. Someone gaves me a song. Hadiah yang amat bermakna. Alhamdulillah, dahulu aku amat menyayangi seseorang tapi aku di persiakan. Dan kini aku amat bahagia bersama orang yang benar-benar faham apa makna 'sayang'. Wah, aku sungguh touching hari ini...



Just The Way You Are by Bruno Mars


Oh her eyes, her eyes

Make the stars look like they're not shining

Her hair, her hair

Falls perfectly without her trying

She's so beautiful

And I tell her every day


Yeah I know, I know

When I compliment her

She wont believe me

And its so, its so

Sad to think she don't see what I see

But every time she asks me do I look okay

I say


When I see your face

There's not a thing that I would change

Cause you're amazing

Just the way you are

And when you smile,

The whole world stops and stares for awhile

Cause girl you're amazing

Just the way you are


Her nails, her nails

I could kiss them all day if she'd let me

Her laugh, her laugh

She hates but I think its so sexy

She's so beautiful

And I tell her every day


Oh you know, you know, you know

Id never ask you to change

If perfect is what you're searching for

Then just stay the same


So don't even bother asking

If you look okay

You know I say


When I see your face

There's not a thing that I would change

Cause you're amazing

Just the way you are

And when you smile,

The whole world stops and stares for awhile

Cause girl you're amazing

Just the way you are


The way you are

The way you are

Girl you're amazing

Just the way you are


When I see your face

There's not a thing that I would change

Cause you're amazing

Just the way you are

And when you smile,

The whole world stops and stares for awhile

Cause girl you're amazing

Just the way you are

=================================================

Well,lagu ni juga aku tujukan khas buat kengkawan lama aku. Miss u all. Teem & Ila. Anyway, cam biasa gak, aku tak nak menulis panjang dalam setiap entry aku. Cukup la sekadar aku menulis untuk kepuasan aku sendiri. Dan apa yang aku nak tekankan di sini adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri. Jika kita benar jujur menyayangi seseorang, pasti akan ada insan yang datang menghargai sayang yang kita berikan walau sayang yang beri pada insan lain tidak di hargai. Jangan berdendam dengan orang yang tidak meghargai sayang kita itu, kerana suatu hari nanti dia juga akan merasa kehilangan. Tetaplah doakn kebahagiaan dia yang pernah melukakan kita.

Nah, percaya atau tidak terpulang pada korang semua. Tapi, bila korang rasa terluka dengan seseorang, jangan berdendam, kerana suatu hari nanti orang yang melukai kita akan merasa juga apa yang kita rasa ketika hati di lukai.

Hargailah orang yang sedang menyayangi kita. Yang pasti, kita hanya merancang tapi ALLAH Yang Menentukan.

~ Enjoy for a moment ~



Monday, December 6, 2010

THE ARRIVALS

Layan Cerita

Sukar untuk aku jelaskan bagaimana dunia ini telah di kawal oleh satu pemikiran dan ideologi yang kadangkala langsung tak masuk dek akal yang waras. Namun, selagi segala unsur yang bernama nafsu terus bermaharajalela, akal tidak lagi mampu menguasai jasad. Pegangan yang kita pertahankan haruslah tetap teguh dalam diri tanpa ada rasa sangsi. Kali ini aku nak berkongsi haluan bersama kalian semua.

Malam tadi aku ada layan satu cerita bersifat dokumentari yang di sampai oleh sekumpulan anak muda yang amat berani. Untuk permulaan, let we watch this video first. Mana-mana yang pernah dengar, pernah lihat dan tahu akan kewujudannya, aku minta dari kalian untuk memberi pendapat.




Sebenarnya dokumentari ini mempunyai siri jelajahan yang banyak. Puluhan episod di tayangkan dan sehingga malam tadi, aku hanya sempat meninjau cerita ini sampai episod ke-19. Aku tahu mengenai cerita ni pun dari adik aku yang beriya-iya suruh aku tengok dokumentari yang padat dengan isi-isi penting. Apa yang dapat kupaskan di sini ialah :

  • Kedatangan Dajjal - bila? di mana? apakah itu Dajjal?
  • Kebenaran kitab Suci kita, Al-Quran - yang sebenarnya kitab yang di turunkan kepada seluruh umat Islam di serata dunia
  • Imam Mahdi
  • Propaganda
  • Fahaman Freemason
  • Dunia baru

Jika kita menghayati dengan teliti dokumentari ini, jelas bahwa kita sekarang ini sedang di awasi dan di kawal oleh mereka yang tamakkan harta dan kekayaan. Terus terang aku maklumkan, aku bukanlah di kategorikan dalam golongan intelektual yang pakar dan bijak melemparkan hujahan. Aku akui, aku adalah kategori orang biasa yang dangkal ilmu yang dalam usaha mencuba mencabar diri aku sendiri supaya berani untuk melontarkan buah fikiran ku.

Dan dengan adanya medium seumpama ini, memberi ruang untuk aku berkongsi dengan kalian semua. Sekurang-kurangnya aku dapat sama-sama menyampaikan ilmu kepada anda semua. Kalau boleh aku tak mahu menulis panjang lebar dalam setiap entry hanya cukup sekadar berkongsi dan meyampaikan sahaja.

Memag amat sukar untuk aku jelaskan di sini, apakah yang sebenarnya terkandung dalam cerita The Arrivals ini, tapi aku syorkan kepada korang, tengok sendiri, dan fikir-fikirkanlah.

Sesungguhnya, "Aku Naik Saksi Bahawa Tiada Tuhan Yang Di sembah Melainkan ALLAH, dan Aku Naik Saksi Bahawa Nabi Muhammad Itu Pesuruh Allah...".

Janganlah kita terpesong dengan pegangan ini, kerana Tiada Yang lebih Agung dan Tiada Yang Lebih Berkuasa di Alam Semesta ini hanya DIA, ALLAH Yang Maha Esa. Aku adalah hamba lemah, aku akui itu. Aku berharap entry yang pendek ini mampu memberi sedikit ingatan kepada kita semua.

~ Aku mahu mencari lagi......


SALAM MAALHIJRAH 1432H


Salam To ALL

Ingat lagi x bait lagu ni....

" Satu Muharram Detik Permulaan
Perkiraan Tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan Umat Islam
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah

Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta

Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan

Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman....."

Kalau sape-sape yang lahir sama tahun dgn aku (tahun 1985), kotak fikiran korang akan tergambar barisan murid bernasyid menyanyikan lagu ni. Tahun baru dalam kalendar Islam setelah bulan Zulhijjah melabuhkan tirainya. Dan Demi masa, sesungguhnya manusia kerugian,,,,,,

Dan tanpa kita sedari, tahun demi tahun silih berganti begitu cepat. Demi masa juga lah, andai kita berfikir kembali bahawa nikmat masa yang ALLAH telah berikan kepada kita telah di tarik sedikit demi sedikit tanpa kita sedari halnya.

Semoga kehadiran MaalHijrah tahun ini memberi seribu satu rahmat dari-Nya yang amat besar. Ampunkan dosa ku Ya ALLAH, Ya Rob!!!

Syukur,hingga menjelang tahun baru ini, aku masih lagi bernafas di alam ini. Ku panjatkan doa kesyukuran kepada Ilahi.. Aaminn, ya robbal alamiiinn.... ~



Sunday, December 5, 2010

Tiada Lagi Yang Tinggal, Hanya Kenangan......

KAMI HANYA INGIN BERTEDUH

Assalamualaikum... Entry kali ni, aku rase lebih kepada penceritaan kisah hidup aku sebab terus terang aku katakan sejak kebelakangan ni, aku lebih suka untuk menjeruk diri dan merenung kembali apa yang berlaku pada ku untuk renungan bersama. Namun, bukanlah mahu membuka pekung di dada, tapi aku rasa lebih kepada luahan hati aku.

Sukar untuk aku mencari titik nokhtah dalam cerita aku ni. Dan sukar juga untuk aku menyuntik kisah aku dari arah mana. Urm.... biarlah aku mulakan coretan aku ni. Aku hidup dalam kenangan yang kadangkala menyentak jiwa aku ke dalam ruang amat sempit. Aku amat rindukan gelak tawa dan senyum manis mereka. Entah bila agaknya kenangan itu kembali tercoret dalam lakaran lembaran hidupku seharian. Benar, aku berasa amat sunyi sekarang ni. Besar sungguh ujian yang ALLAH beri pada aku dan sejauhmana aku mampu menggalasnya. Tapi, kita sebagai hamba-Nya harus redha dengan segala bentuk ujian yang di berikan.

Ketika aku sedang menginjak ke alam dewasa, aku telah kehilangan seseorang yang amat aku kasihi. Terlerai segala anganan ku untuk menebus segala jasanya tika aku telah tamat pengajian ku. Tiada apa yang aku mahu lakukan dalam hati ku melainkan mahu membuat ia merasa bahagia. Dan dalam keghairahan aku mencari apa yang aku mahukan, aku terlupa untuk menjaga hatinya. Hatinya hanya sekecil jasad yang tidak dapat di lihat, tapi mempunyai impak yang besar jika ia merasa terkecil hati. Sungguh aku ini terlalu naif dalam kewajipan aku menjaga hatinya. Hati seorang insan yang melahirkan aku dari rahimnya. Mungkin secara luaran aku tidak tahu yang perbuatanku itu sedikit sebanyak mengguris hatinya. Sungguh aku tidak tahu. Dan kini setelah aku merenung kembali apa yang telah aku lakukan dahulu, seumpama hamparan yang besar terhidang di hadapan ku yang aku pernah membuat silap terhadapnya.

Aku sungguh sunyi tanpa mereka di sisi. Dan kesepian itu semakin menyentak jiwa ku tika mana sesuatu telah berlaku terhadap kami. Telah jelas perpecahan secara halus sedang berlaku dalam kehidupan kami. Aku tidak mahu ia berlaku. Mungkin di sebabkan kami masih lagi muda dalam mencatur hidup dan berfikiran singkat. Setelah mereka tiada lagi, aku hanya mahu menumpang kasih dan hanya mahu berteduh di ranting kehidupan yang sunyi ini.

- Aku terlalu rindukan mak dan abah -

Seketika kenangan itu kembali~




Thursday, November 25, 2010

dari DIA kita datang, kepada DIA jugalah kita kembali,,,

TAKZIAH

Salam takziah kepada famili arwah Noramiza binti Salim yang meninggal dunia pada 24/11/2010 sekitar pukul 11pm. Beliau dan suaminya terlibat dalam kemalangan jalan raya ketika dalam perjalanan balik dari tempat kerja. Dan dalam kejadian tu juga, ALLAH telah mengambil 3 nyawa sekaligus dalam sekelip mata. Amat menyedihkan kerana ketika kemalangan, arwah sedang mengandung anak sulung berusia sekitar 2-3 bulan. Suaminya juga turut terbunuh dalam kemalangan itu. Arwah merupakan rakan sekerja aku,tapi beliau di department lain. Even aku bukan lah rakan rapat arwah, tapi kehilangannya amat di rasai. Dari pandangan aku, arwah adalah seorang yang mudah bergaul, mudah tersenyum,tidak sombong dan peramah.

Suasana di pejabat tadi agak murung kerana masing-masing masih lagi terkejut dengan berita yang tidak di sangka-sangka ni,tapi kita sebagai hamba yang lemah, harus terima segalanya sebagai ketentuan dari-Nya. Harus redha dan selalu ingat kepada Pencipta. Sesungguhnya DIA Maha Mengetahui setiap apa yang berlaku. Sedikit sebanyak aku dapat rasakan betapa ahli keluarga yang terdekat merasa begitu kehilangan orang yang di sayangi.

Tiada daya untuk aku lakukan selain hanya sedekahkan surah al-Fatiha kepada arwah Miza da suami.. Semoga rohnya di tempatkan bersama orang-orang yang beriman.

AL-FATIHAH....

Aamiin,,,,

Friday, November 5, 2010

KUEYTEAW GORONG????

TERSASUL~

Aku amat suka makan kueyteaw goreng. Lebih-lebih lagi kueyteaw goreng+telor mata+sup kosong. Peh, sedapnye... Cam gambar kat bawah ni.

~Nyum..nyum.

Tapi kueyteaw goreng dan char kueyteaw ada sedikit perbezaan walaupun nama dah dkt2 sama. Kueyteaw goreng biasanya akan di campurkan kerang, sedikit ayam dan bahannya sama seperti biasa. Tapi kalo char kueyteaw pula sedikit basah dan biasanya akan di campur bersama udang dan sayur taugeh yang banyak. Dan ia berasal dari negeri di utara. Ni la antara yang aku taw..

~aku suke banget deh!

Ok2... Xyah banyak cakap. Aku nk citer cket. 2 hari lepas, aku g shoping brang personal cket ngn cyg Fadil aku. Then, prot pon rasa lapar. AKu ngn very xcited cakp ngn Fadil :

" Syg, sy lapo la. Nak mam kueyteaw goreng..." aku berkata dengn penuh semangat sekali.

Fadil memang dah tw sangat ngn pangai aku. Terlalu suke kueytew goreng dan mihun sup. Pastu kitorang pegi la kat sebuah restoran (hehehe...kedai makan la. Restoran tu cam upgrade sangat je aku ni ) sekitar Tmn U ni. Sambil menggerak2kan jari aku untuk menunggu waitress (akk yg amek oder) tu dtg,sebb aku x sabar nk oder. Bile akk tu dtg je, aku ngn yakin dan penuh bersemangat terus oder kat akk tu:

" Kak, sy nk oder KUEYTEAW GORONG 1! "...

Fadil tgok aku laen macam....................KUEYTEAW GORONG???

Terkerut2 dea tgok aku. Hehehehehe... ~ eh, aku salah...????

Akk yang amek oder tu pon siap nk ketawa tapi dea thn je ketawa,dari gerak bdn dea aku tw dea sedang ketawakan aku. Aku nk cover line,wat muka x salah, dan dengan intonasi penuh yakin, aku ckp lagi sekali :

" Eh, salah2. Sya naaaak KUEYTEAW GORONG kak....."

Kali ni ngn Fadil n akk tu ketawa sakan kat aku... ~alamak, camne la aku leh tersasul ni.. @^_^@

Last2 Fadil sian tgok aku yg asyik tersasul je, dea pon cover malu aku :

" Hehehe.. Kak, sebenarnya dea ni(sambil tunjuk kat aku) nk KUEYTEAW GORENG dan sup kosong..." Fadil sengih2 perli kat aku.

Haduh,x pasal2 aku malu yang amat sangat di sebbkan penangan kueyteaw goreng ni. Perkataan baru hasil gabungan 2 menu :

*kueyteaw goreng + sup kosong=KUEYTEAW GORONG !!!!!*

~ hampeh! Ni btol2 penangan kueyteaw! aku malu,,,!!!!!!!!

Thursday, November 4, 2010

KEAGUNGAN ALLAH..AKU HAMBA YANG LEMAH..

HAID TAK MENENTU

Apa yang aku nak coretkan di sini adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri. Kadangkala kita sebagai Hamba-Nya mudah sangat merasa lupa terhadap-Nya. Lazimnya,, kita akn ingat kepada-Nya di kala susah dan kadangkala lupa di kala senang.
2 bulan lalu,pada September 2010, aku mengalami masalah haid yang tidak sekata. Sebenarnya ia bermula pada bulan Ogos. Menjadi kebiasaan, aku akan mencatat tarikh aku mula hinggalah habis *period. Tapi aku menjadi pelik, haid aku menjadi sebulan 2 kali ( iaitu pada awal bulan Ogos-sekali, akhir bulan Ogos - aku period lagi ) dan 3 kali sebulan pada September.

Mulanya aku x berapa nak risau sangat sebb dulu pon aku pernah mengalami masalah yang sama kerana waktu haid aku pasti akan kembali normal ( di mana waktu haid aku adalah awal bulan ). Tapi sangkaan aku meleset sama sekali. Biar aku congakkan masalah aku ni dalam bentuk number. Supaya korang faham situasi aku ni.

Bulan Ogos
  • 03/08/2010 (period awal bulan)

  • 30/08/2010 (period hujung bulan)

Bulan September

  • 01/09 - 07/09 (masih period sebb hujung bulan Ogos tu aku dah start period)
  • 15/09 - 22/09 (aku period lagi pada pertengahan bulan)
  • 25/09 - 02/10 (hujung bulan aku di datangi haid lagi selepas baru beberapa hari aku *bersih)

Bulan Oktober

  • 04/10 - 12/10 (period aku bersambung lagi untuk awal bulan Oktober)

NOTA KAKI :
* period - merujuk pada waktu aku di datangi haid supaya mudah di fahami
* bersih - kata mudah menunjukkan waktu habis haid dan boleh menunaikan ibadah yang wajib.

Dan bila aku mengalami keadaan seperti itu, aku mula risau dan banyak terfikirkan perkara negatif kerana bila seorang perempuan di datangi haid lebih dari 15hari dari tempoh biasa, maka darah yang keluar itu bukan lagi di sebut darah haid, tapi darah istihadah.


* Darah istihadah :


Darah yang keluar secara berterusan bagi wanita di mana ia keluar secara berterusan tanpa putus atau mungkin putus sekejap seperti sehari dua dalam sebulan di mana ia lebih lama dari darah haid.

Secara ringkas, begitulah pengertian darah istihadah yang dapat aku ungkaikan. Dan aku sendiri mengalami darah istihadah atau dengan kata mudahnya, ia adalah darah penyakit. Darah penyakit ni yang merisaukan aku. Dalam fikiran aku, takut kalau2 aku di serang penyakit yang berbahaya dalam senyap. Nauzubillah. Ya ALLAH, hindarkanlah. Kerisauan aku kian menebal kerana ada antara ahli keluarga terdekat ku yang meghidapi penyakit kanser. Ini lagi merisaukan aku kerana penyakit kanser boleh terjadi pada sesiapa sahaja dan mana yang ada sejarah ahli keluarga yang meghidapi kanser.

Jadi, aku pun merujuk masalah aku di 2 tempat yang berbeza. Di hospital kerajaan dan di klinik swasta. Di petik dari apa yang doktor beritahu :

Di poliklinik hospital kerajaan :

  • Doktor kata : Aku mengalami hormon yang tidak sekata dan aku telah di beri pil hormon untuk mengaktifkan semula putaran haid aku supaya kembali normal.
  • Keputusan : Selera makan aku bertambah dan haid aku tetap tak normal!

Kemudian, aku mencuba pula di klinik swasta :

  • Doktor kata : Kemungkinan aku stress dan terlalu banyak fikir. Sebab itu ia mengganggu proses kitaran haid. Aku tidak di bekalkan ap2 ubat, tapi di sarankan banyakan berehat
  • Keputusan : Masih sama. Period aku masih lagi masalah.

Dan akhir sekali, aku tergerak hati untuk berkongsi masalah aku ni dengan adik aku. Alhamdulillah, ALLAH telah menemukan aku dengan jalan penyelesaian. Kebetulan adik aku berkawan dengan orang yang memang sedang dalam pembelajaran mengenai ilmu Islam dan cara pengubatan Islam dan beliau ada mengesyorkan aku cara untuk menghentikan darah istihadah.

Antara cara pengubatan yang di ajarkan oleh beliau amat mudah tapi yang penting hati mestilah tanamkan keyakinan terhadap ALLAH semua yang terjadi adalah Izin ALLAH. Inilah yang aku nak kongsikan bersama korang semua. Semoga cara ini dapat membantu korang yang mengalami masalah yang sama macam aku.

Apa yang di perlukan?

  1. Air paip sebaldi / sebesen (besen yang sedang2. Tak besar sangat. Tak kecik sangat. Bergantung pada keadaan keperluan )
  2. Ais 2 kilo
  3. Sebotol air mineral (botol kecil)
  4. Keyakinan pada ALLAH dalam hati semua(ini amat penting)

Bagaimana nak praktikalkannya?

Mudah sahaja. Ikut cara ni step by step, INSYAALAH, korang akan dapt hasilnya.

  1. Campurkan semua ais ke dalam air.
  2. Kemudian, bacakan Surah Fatiha (40x), selawat as-syifa' (7x) dan ayat Kursi (7x) dalam air yang telah di campurkan ais tadi. Seeloknya semasa di bacakan ayat-ayat di atas, tutup aurat dan yakin bahawa ALLAH Maha Penyembuh.
  3. Setelah selesai bacakan semuanya, ratakan air itu di seluruh badan dan niatkan: "aku mandi kerana nak putuskan darah istihadah dengan izin ALLAH ". Umpama macam kita mandi hadas haid. Tapi ini kita hanya perlu ratakan ke seluruh badan. Pastikan air mengenai kulit di badan dan seluruhnya.

Waktu melakukannya?

  1. Lakukannya selepas Asar. Dari pengalaman aku, masuk je waktu Asar lebih kurang dalam pukul 04:20pm dan selesai semuanya dalam pukul 06:00pm.

Tambahan lagi?

  1. Selepas selesai mandi semua, ambil air mineral dalam botol kecil tadi, kemudian di dalamnya di bacakan : Surah Al- Fatiha (1x), surah Kursi (40x), dan selawat ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W (100x), kemudian hembuskan ke dalam air itu, dan minum air itu secawan sambil niatkan dalam hati "aku minum air ini untuk keluarkan darah istihadah dengan izin ALLAH"
  2. Minum lagi air itu sebelum dan selepas tidur sambil niatkan seperti niat di atas.
  3. Ambil sedikit air mineral yang telah di bacakan ayat-ayat tadi, cuci di bahagian kemaluan, dan niatkan perkara yang sama seperti di atas.

Alhamdulillah, korang cuba la cara ni kalau ada antaranya mengalami masalah cam aku. Sungguh aku ni hamba-Nya yang mudah alpa. Masya-ALLAH. Tika aku meghadapi masalah, aku tidak terus minta pertolongan dari Dia, aku minta pada manusia yang sama seperti aku yang bersifat lemah. kenapa la bila aku ada masalah, aku tidak rujuk minta pertolongan dari DIA yang Maha Pemurah lagi Maha Penyembuh. Sungguh aku ni hamba yang lemah dan mudah alpa. Ampukan aku YA ALLAH!

Ini sahaja yang aku nak kongsi bersama korang. Last but not least, apa-apa sahaj yang korang nk lakukan, ingatlah bahawa ALLAH sentiasa bersama kita dan mintalah pertolongan hanya dari dari DIA yang Maha Kuasa..

Amiin~

WASSALAM,,,,